Στα νότια του χωριού δεσπόζει επιβλητικά ο Πύργος του Μαρσέλλου. Πρόκειται για την εξοχική κατοικία του γιατρού και λογοτέχνη Θεόδωρου Μαρσέλλου.

Ο Πύργος του Μαρσέλλου είναι μια πρωτότυπη κατοικία με ενσωματωμένο ένα τετράγωνο πύργο στην πρόσοψη της. Η ανέγερση του πύργου συνδέεται με μια από τις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, «η ονομασία της κοινότητας προήλθε από την ύπαρξη πύργων σε περίοπτα σημεία γύρω από τον οικισμό». Αυτό, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού, πίστευε και ο Μαρσέλλος, γι’ αυτό άλλωστε προχώρησε και στο χτίσιμο του πύργου.

Ο Μαρσέλλος γεννήθηκε το 1907. Όταν αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, μετέβη για σπουδές στην Ελλάδα. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου το 1933 πήρε το πτυχίο του. Μέχρι το 1983, άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στη Λάρνακα.

Το 1940, σύμφωνα με τον Παπαγεωργίου, «πήγε εθελοντικά στην Ελλάδα για να βοηθήσει στον πόλεμο ενάντια του ναζισμού και του φανατισμού και επέστρεψε στην Κύπρο το 1944».

Η αγάπη του για το χωριό μας ήταν έκδηλη. Αυτό άλλωστε δεν φαίνεται μόνο από την ανέγερση του «Πύργου», αλλά και από την ενεργή συμμετοχή του στα κοινά της κοινότητας. Ήταν μάλιστα ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Λαϊκών Οργανώσεων Πυργών.

Ο Μαρσέλλος υπήρξε ένας από τους σημαντικούς Κύπριους λογοτέχνες. Ο Παπαγεωργίου γράφει: «η πρώτη του παρουσία στο λογοτεχνικό χώρο, έγινε με μια ποιητική συλλογή, ενώ αργότερα έγραψε διηγήματα και νουβέλες. Για τη συλλογή των διηγημάτων «Ο κλέφτης του σπιτιού μου» τιμήθηκε με κρατικό βραβείο του 1974, ενώ για τη νουβέλα του «Ουτοπία» με κρατικό έπαινο, το 1982».

Πηγή:
Κώστας Παπαγεωργίου, Πυργά, Κάτω από το βλέμμα του Σταυροβουνιού, Λευκωσία 2007

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.