Η αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και μουσική ένωσε μια ομάδα Πυργιωτών, που το 2005 ίδρυσαν το Χορευτικό Όμιλο Πυργών.

Ο Χορευτικός Όμιλος, αριθμεί γύρω στα 100 άτομα.  Στην ομάδα, μάλιστα, του Χορευτικού Ομίλου, συμμετέχουν και έξι οργανοπαίκτες. Υπεύθυνος για την οργάνωση του Ομίλου είναι ο κ. Χριστάκης  Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου και για τη διδασκαλία κυπριακών, ελληνικών, ευρωπαϊκών και λατινοαμερικάνικων χορών, ο χοροδιδάσκαλος ο κ. Πιέρος Ζαπούνης.

Ο Όμιλος συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός της κοινότητας. Μέσα στις δραστηριότητες του Ομίλου είναι και η οργάνωση διαλέξεων με θέμα το χορό και ειδικότερα τα λαογραφικά χοροδράματα. Πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου στηρίζονται από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Χορευτικός Όμιλος, δίνει το παρόν του σε πολλές εκδηλώσεις. Ο Παπαγεωργίου γράφει για τη συμμετοχή του Ομίλου σε μια σειρά εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, τα εξής: « Τον Αύγουστο του 2006 μέσα στα πλαίσια της Πανελλήνιας έκθεσης χειροτεχνίας, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Πεταλούδων Ρόδου, το χορευτικό συγκρότημα του ομίλου ταξίδεψε στο νησί Ρόδος, όπου παρουσίασε χορευτικές παραστάσεις σε διάφορα μέρη του νησιού. Κατά την εκεί παρουσία του, το χορευτικό συγκρότημα Πυργών διακρίθηκε για τις παραστάσεις του, ανάμεσα στα πολλά χορευτικά συγκροτήματα που πήραν μέρος και τα οποία προέρχονταν από διάφορες χώρες».

Πηγή:
Κώστας Παπαγεωργίου,
Πυργά, Κάτω από το βλέμμα του Σταυροβουνιού, Λευκωσία 2007

Το 1988 μετά από πολλές προσπάθειες παραγόντων της κοινότητας και των εθνικοφρόνων σωματείων Πυργών, κάτω από δύσκολες συνθήκες για την εποχή, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού τμήματος με σκοπό και προσπάθεια να φέρουμε τους νέους της κοινότητας πιο κοντά στον αθλητισμό.

Ιδρύσαμε την ποδοσφαιρική ομάδα της Ένωσης Νέων Πυργών. Καταφέραμε να φέρουμε κοντά τους νέους της κοινότητάς μας, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις.

Αγωνιστήκαμε για δύο χρόνια στην ομοσπονδία της ΕΠΟΠΛ, περιφέρεια Λευκωσίας. Τα ελάχιστα όμως οικονομικά έσοδα, μας ανάγκασαν να αποσυρθούμε και να αγωνιζόμαστε μόνο σε διάφορα τουρνουά.

Το 1998 επαναδραστηριοποιηθήκαμε και με αξιώσεις αγωνιστήκαμε και πάλι στην ΕΠΟΠΛ, καταλαμβάνοντας πρώτες θέσεις στα πρωταθλήματα. Ατυχές όμως καταστάσεις εναντίον της ομάδας μας, μας ανάγκασε να αποσυρθούμε και πάλι. Το 2000 ενταχθήκαμε στο Λεοντιάδιο πρωτάθλημα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της ΣΕΚ Λάρνακος, όπου και αγωνιζόμαστε μέχρι σήμερα. Η πορεία μας στα πρωταθλήματα είναι αξιόλογη, αφού έχουμε κατακτήσει για δύο συνεχείς χρονιές την πρώτη θέση, την ποδοσφαιρική χρονιά 2003/04 και 2004/05. Καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικούς κυπέλλου 2 φορές, το 2000/01 και 2003/04.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ε.Ν.Π. στεγάζεται στα Εθνικόφρονα Σωματεία Πυργών. Το 2000 ξεκινήσαμε μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, για την επέκταση του σωματείου και την επιδιόρθωση του υφιστάμενου. Μια πολύ δύσκολη και οικονομικά σχεδόν ακατόρθωτη ενέργεια, που όμως άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, χάρη στις επίπονες προσπάθειες των μελών και του διοικητικού Συμβουλίου και στις λίγες εισφορές των φίλων και εκτιμητών του έργου μας.

Για την κάλυψη των αναγκών και των εξόδων μας, διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις, με κορυφαία την ετήσια χοροεσπερίδα μας, που γίνεται αρχές Ιουλίου στη αυλή του δημοτικού σχολείου. Τιμώντας τις Εθνικές μας επετείους, διοργανώνουμε εκδηλώσεις με λαμπαδοδρομίες και ομιλίες από εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα
«Αγία Μαρίνα» Πυργών

Ένα από τα παλαιά σωματεία που λειτουργούν στα Πυργά είναι το Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» Πυργών, Θ.Ο.Ι,  το οποίο ιδρύθηκε κοντά στο 1945.

Την εποχή ίδρυσης του Θ.Ο.Ι, όπως διασώζει ο Παπαγεωργίου, οι Άγγλοι δεν επέτρεπαν την ίδρυση πολιτικοποιημένων σωματείων. Επέτρεπαν, όμως, την ίδρυση θρησκευτικών και αθλητικών σωματείων.

Το Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται διπλά από τα Εθνικόφρονα Σωματεία των Πυργών.  Το Σωματείο ονομάστηκε «Αγία Μαρίνα» από την πολιούχο Αγία  των Πυργών.

Πηγή:
Κώστας Παπαγεωργίου, Πυργά, Κάτω από το βλέμμα του Σταυροβουνιού, Λευκωσία 2007

Η Αθλητική Ένωση Πυργών (Α.Ε.Π), με κύρια της δραστηριότητα το ποδόσφαιρο, εδώ και δεκαετίες δίνει τη δυνατότητα στους νέους της κοινότητας μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Α.Ε.Π συμμετέχει στο ετήσιο πρωτάθλημα της Κ.Ο.Π. Για την ιστορική πορεία της Α.Ε.Π, ο Κώστας Παπαγεωργίου γράφει: « Η ποδοσφαιρική ομάδα της Α.Ε.Π κέρδισε δυο πρωταθλήματα, ενώ οκτώ φορές πήρε τον τίτλο της δευτεραθλήτριας. Στους αγώνες κυπέλλου, η Α.Ε.Π αγωνίστηκε δυο φορές στον τελικό, χωρίς όμως να κερδίσει κάποιον από αυτούς».

Η ομάδα της Α.Ε.Π. διακρίθηκε για το ήθος της. Της απονεμήθηκε μάλιστα  τέσσερις φορές βραβείο ήθους, πράγμα, που όπως υπογραμμίζει ο Παπαγεωργίου, «τιμά τόσο την ίδια, όσο και την κοινότητα των Πυργών». Ο ίδιος αναφέρει τα ονόματα μερικών παλιών καλών ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στην ομάδα της Α.Ε.Π: Χριστάκης Συμεού, Σάββας Νικολάου, Πρόδρομος Μιχαήλ, Αντωνάκης Αναστασίου, Σταύρος Ραβκιολής, Μιχαλάκης Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, Στέφανος Κωνσταντίνου, Τάκης Γιάγκου, Ανδρέας Χαραλάμπους και Σωκράτης Χρυσοστόμου, ο σημερινός ιερέας της κοινότητας, ο παπά Σωκράτης.

Την δεκαετία του ’50, στην ομάδα της Α.Ε.Π αγωνίζονταν και τουρκοκύπριοι κάτοικοι των Πυργών. Ο Παπαγεωργίου μάλιστα αναφέρει τα ονόματα μερικών: Ρετζιέπ Ιμπραχήμ, Ισμαήλ Σαλίχ και Μουσταφά Αχμέτ.

Πηγή:
Κώστας Παπαγεωργίου, Πυργά, Κάτω από το βλέμμα του Σταυροβουνιού, Λευκωσία 200

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πυργών «Στάζουσα», ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1997. Το όνομα Στάζουσα, το πήρε από την ονομασία της περιοχής που βρίσκεται το βυζαντινό παρεκκλήσι. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή από παλιά για το κυνήγι.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε μετά από την προθυμία των κυνηγών του χωριού, να προσφέρουν στα κυνηγετικά δρώμενα του χωριού και ευρύτερα της περιοχής, καθώς και την λύση προβλημάτων του κυνηγίου (Λαθροθηρία, ανάπτυξη του θηράματος, άνοιγμα και κλείσιμο περιοχών, τοποθέτηση ποτίστρων, και γεωργικές σπορές για ανάπτυξη του θηράματος.)

Στην πρώτη ιδρυτική συνεδρία εγγράφησαν 36 μέλη. Μετά από απόφαση της ολομέλειας δημιουργήθηκε 11μελής επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα προβλήματα και τους σκεπτικισμούς του συλλόγου.

Ο Σύλλογος έγινε μέλος της ΚΟΚ και ΔΑΖ (Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρηση Άγριας Φύσης), η οποία ομοσπονδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας F.A.C.E.

Ο Σύλλογος διοργανώνει σκοπευτικούς αγώνες, οι οποίοι αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Κυνηγετικούς Συλλόγου η Επιτροπή κατόρθωσε να εκλέξει δικό της μέλος, στην 13μελή Επαρχιακή Επιτροπή της ΚΟΚ και ΔΑΖ Λάρνακας. Το μέλος είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κούλλης Πραστίτης.

Μετά από απόφαση του Συλλόγου και της Επαρχιακής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συλλόγου έχει εκλεγεί επάξια στην Παγκύπρια Επιτροπής της ΚΟΚ και ΔΑΖ.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος «Στάζουσα» Πυργών, έχει την τιμή να βρίσκεται στα πιο ψηλά σκαλοπάτια των Κυνηγετικών δρωμένων της Κύπρου.

Ο Σύλλογος στεγάζεται στο καφενείο του Τάσου Νικολάου, από την ημέρα ίδρυσής του. Ο Σύλλογος διαθέτει δικό του ιδιόκτητο πυροσβεστικό όχημα, επίσης έχει εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης, η οποία ανταποκρίθηκε σε πάρα πολλές εκκλήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Παγκύπρια.

Το 2005 ο Σύλλογος έχει στη δύναμη του 78 μέλη, με τα οποία συνεργάζεται άψογα και που δίνουν την υπόσχεση ότι θα δίνουν το παρόν τους, στα Κυνηγετικά δρώμενα του τόπου μας.